Notářská kancelář

JUDr. Ing. Jan Svoboda
notář v Karlových Varech
Sokolovská 729
Karlovy Vary 360 05
tel: (+420) 353 229 674
info@notar-svoboda.cz

Úřední hodiny

Po: 7:30-12, 13-15:30
Út: 7:30-12, 13-15:30
St: 7:30-12, 13-15:30
Čt: 7:30-12, 13-15:30
Pá: 7:30-12, 13-14:30

Rychlá navigace: Notářské služby
Převody nemovitostí Notářské úschovy Notářský zápis jako podklad pro exekuci Závěti, vydědění a ustanovení správců dědictví Majetkové smlouvy manželů a snoubenců Zástavní smlouvy a Rejstřík zástav Ověřování a osvědčování Obchodní společnosti Družstva a společenství vlastníků jednotek Dědictví Výpisy z informačních systémů veřejné správy

Převody nemovitostí

Dům, byt nebo pozemek se nejčastěji převádějí kupní nebo darovací smlouvou. Notář Vám smlouvu o převodu nemovitostí sepíše ve formě notářského zápisu, který je na rozdíl od smluv sepsaných například advokátem nebo realitní kanceláří veřejnou listinou. To znamená, že v případě sporu může být u soudu použit stejnopis notářského zápisu jako jednoznačný důkaz potvrzující pravdivost údajů v něm uvedených.

Jaké doklady jsou k sepsání smlouvy potřeba? Jsou to listiny prokazující vlastnické právo převodce k nemovitostem (například dědické rozhodnutí, kupní smlouva), které má zpravidla převodce k dispozici. Lze je také vyhledat v příslušných sbírkách, což Vám notář poradí již při prvním jednání. Dále potřebujete výpis z katastru nemovitostí. V současné době již mají notáři přímý vstup do katastru nemovitostí prostřednictvím internetu a mohou Vám tak výpis z katastru nemovitostí vyhotovit sami. Znalecký posudek o ceně nemovitosti je třeba pro zdanění smlouvy u příslušného finančního úřadu. O nutnosti jeho pořízení je vhodné se nejdříve s notářem poradit, neboť ne vždy je znalecký posudek nezbytný - například při smlouvách o rozšíření nebo zúžení společného jmění manželů není třeba, neboť se tyto smlouvy nezdaňují.

Notářské povolání je specializováno na právní vztahy týkající se nemovitostí a notář tak zaručuje potřebnou odbornou úroveň zpracování smlouvy. Notář při sepsání smlouvy poučí obě strany o právních důsledcích jejich jednání a působí tak preventivně proti vzniku případného sporu. Smlouva s návrhem na vklad se předkládá katastrálnímu úřadu.

... zdroj informací www.nkcr.cz

Další informace:
Notářská úschova peněz
Notářský zápis jako podklad pro exekuci
Odměna notáře za převod nemovitosti (notářský tarif)